brede school

OP VLAK VAN SOCIALE VAARDIGHEDEN:

Mariënstede: is een kasteel te Dadizele waar mensen met een beperking opgevangen worden. Elke vrijdagvoormiddag komt een inwoner van Mariënstede langs op school om een handje toe te steken. Hier staat uiteraard het contact met de kinderen centraal.
 

P9110025_m.JPG

Rustenhove: is een zorgcentrum voor ouderen waar leefgroep 2 elk trimester op bezoek gaat om er een activiteit bij te wonen.

Sint - Maartenstocht: elk schooljaar staan we met een standje aan de school voor de St. Maartenstocht doorheen Ledegem. Er wordt lekkere warme chocolademelk uitgedeeld met een klein geschenkje per kind.

OP VLAK VAN NATUUR:

Kruidentuin: er werd een kruidenspiraal gebouwd met de ouders en de kinderen. Nadien werden er kruiden in geplant. Deze worden op regelmatige basis onderhouden.
 

DSC_0412_m.jpg

Moestuin: per graad is er een moestuintje voorzien waar vooraf afgesproken gewassen worden gezaaid/geplant. Elke leefgroep is verantwoordelijk voor zijn eigen moestuintje. De producten worden nadien verwerkt in de klassen.
 

DSC_0450_m.jpg

Compost: er werden 3 compostvaten gemaakt van hout samen met de ouders en de kinderen. Iedereen op school maakt daar gebruik van, ook het keukenpersoneel. Hierbij wordt ook samengewerkt met een compostmeester van Ivio Izegem.
 

DSC_0403_m.jpg

Insectenhotel: werd opgezet door ouders en kinderen. Per seizoen gaan we de dieren observeren.
 

DSC_0394_m.jpg

Poel in de tuin: de poel werd aangelegd door leefgroep 3 in samenwerking met poelspecialisten en natuurpunt. Er wordt geregeld aan gewerkt door de leerlingen van het 6de leerjaar en andere leefgroepen worden hierbij betrokken.

Wandelingen Velt: in samenwerking met Magda Demeyere van Velt worden wandelingen gemaakt  doorheen Ledegem in de verschillende seizoenen. Ook een landschapswandeling komt aan bod in samenwerking met het gemeentebestuur Ledegem.

Fruitbomen: op onze school hebben we verschillende fruitbomen: appels, peren en kersen. De appels en peren worden geplukt door de kinderen en verwerkt tot lekker sap en dat wordt nadien te koop aangeboden aan de ouders.

OP VLAK VAN CULTUUR:

Bibliotheek: maandelijkse uitstappen naar de bibliotheek in Rollegem-Kapelle vanaf 3de kleuter tot 3de leerjaar. In de voorleesweek komt een medewerker van de bibliotheek langs op school om in elke leefgroep voor te lezen. De leerlingen uit leefgroep 3 komen wekelijks een boekje voorlezen aan de kleuters.

Toneel: elk schooljaar nemen de lagere schoolkinderen deel aan Pardoes. Dit wordt georganiseerd door de cultuurdiensten van Moorslede en Ledegem. De leerlingen kunnen er genieten van toneel/theater op niveau.  Ook worden er per leefgroep elk schooljaar uitstappen gemaakt naar een toneelstuk naar keuze.

Heemkundige kring: er is een samenwerking sinds 2014 met de heemkundige kring Ledegem. We nemen deel aan de activiteiten ter herdenking van WOI.

OP VLAK VAN INTEGRATIE:

Peuterprobeerdagen: mogelijke instappers worden uitgenodigd in de klas, een dagje proberen. Dit gaat op verschillende data door in het schooljaar en telkens op een woensdag.

Huisbezoeken: er wordt geregeld geflyerd aan huis en mensen krijgen een woordje uitleg over methodeonderwijs.
 

OP VLAK VAN SAMENWERKING MET DE GEMEENTE:

Fietsexamen: jaarlijks nemen de leerlingen van het zesde leerjaar deel aan het fietsexamen, dit in samenwerking met ouders, de gemeente en politie van Ledegem.

Multimove: kinderen van de 2de kleuterklas tem het tweede leerjaar krijgen de kans om na school een uurtje aan sport te doen in de sporthal van Ledegem.